Aline over Aline

Lessen van de boerderij
Ik ben geboren en getogen op een prachtige, authentieke boerderij in Zoetermeer. Niet zo’n fabriek, maar een échte boerderij, met koeien, schapen, twee varkens, kippen, paarden en pony’s… Ik kan ieder kind het boerenleven aanraden: je leert verantwoordelijkheid dragen, en ook dat niets vanzelf groeit of kan worden geoogst. Dieren hebben zorg nodig, ’t land mest en als er niet wordt gemaaid en gehooid heb je ’s winters geen voer voor je beesten. Wat je óók leert: werk houdt niet op omdat het vijf of zes uur is. Het bleken lessen voor het leven.

Mijn werkend leven begon bij een PR-bureau in Den Haag. En omdat ik nu eenmaal niet zo van de gebaande paden ben, heb ik eerst vijf jaar als officemanager gewerkt om daarna alsnog mijn bureau te verruilen voor de collegebanken. Ik koos voor organisatieantropologie. Deze studie leerde mij om in organisaties én daarbuiten achter de schermen te kijken, eerst te kijken en te observeren voordat ik conclusies trek. Vaardigheden waar ik nu nog steeds van profiteer.

Na mijn studie werkte ik in diverse functies zowel binnen als buiten het communicatievak. De rode draad daarin was altijd dat ik het best uit de verf kwam in een ondersteunende rol – of het nu ging om activiteiten als het organiseren van bijeenkomsten, het beheer van websites of het weer op de rails zetten van een wat verwaarloosd secretariaat.

Mijn passie
In 2006 maakte mijn toenmalige werkgever verhuis- en reorganisatieplannen. Ik vond het een mooi moment om iets anders te gaan doen. Nog voor ik daar goed over uitgedacht was, meldde de eerste opdrachtgever zich. Of ik haar kon helpen haar werkplek, archief en administratie weer wat op orde te krijgen. Na een periode waarin haar werk buitensporig veel tijd en aandacht had gevraagd, was daar wat achterstand ontstaan. We gingen aan de slag en ik wist waar mijn passie lag: orde op zaken stellen. Ik begon voor mijzelf.

Inmiddels ben ik zestien jaar verder. Ik geniet (bijna :-)) iedere dag van mijn bestaan als zelfstandig professional of – zo je wilt – zelfstandige  zonder personeel. Fijne opdrachtgevers, mooi werk, veel afwisseling. Alles wat ik hiervoor heb gedaan komt nu samen. Ik regel en organiseer op de achtergrond, zodat mijn opdrachtgevers op de voorgrond ‘hun ding’ kunnen doen.

Ik vind het een sport om verschillende soorten menselijke ‘chaos’ om te zetten in een voor mijn klanten hanteerbare orde. Ben je chaotisch in je hoofd, dan kan ik je misschien wat handreikingen doen om dat in betere banen te leiden. Ben je chaotisch op je werkplek, dan kan ik daar orde in scheppen.

Ik houd van eigenwijzigheid en van mensen die nét uit de pas lopen met de rest van de meute. En héél erg van lachen. Niet dat dat geld oplevert, maar het is voor mij wel een essentieel onderdeel van mijn werkend leven. Trouwens, ook van mijn leven daarbuiten.